Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Ø-merket - Hva betyr merket på kaffen?

Ø-merket – Hva betyr merket på kaffen?

Vi har tidligere sett på hva de forskjellige merkeordningene på kaffeposen betyr, og vi nevner her Ø-merket fra Debio. Hva betyr merket, og hva er økologisk kaffe, egentlig? I dette innlegget ønsker vi å forklare mer om Ø-merket og økologisk kaffe.

Hva betyr Ø-merket?

Ø-merket og andre merker fra Debio skal kun brukes av virksomheter som er godkjent av Debio.

Det er tre forskjellige Ø-merker. Vi har Ø-merket med kodenummer, Ø-merket uten kodenummer, og Demeter-merket.

Ø-merket med kodenummer brukes for merking av produkter som oppfyller kravene i økologiforskriften og er godkjent av Debio. Dette Ø-merket kan brukes av virksomheter som produserer, bearbeider, lagrer og markedsfører økologiske produkter. Kodenummeret NO-ØKO-01 er obligatorisk for alle virksomheter som produserer og tilbereder.

Ø-merket uten kodenummer brukes for merking av produkter som oppfyller kravene i økologiforskriften og er godkjent av Debio. Ø-merket kan brukes av virksomheter som produserer, bearbeider, lagrer og markedsfører økologiske produkter. Ø-merket uten kodenummer benyttes i de tilfeller hvor det norske kodenummeret ikke er obligatorisk.

Demeter-merket brukes i kombinasjon med Ø-merket for merking av produkter fra biologisk-dynamisk produksjon. Dette Demeter-merket eies av Biologisk-dynamisk forening.

Ø-merket er Norges offisielle økologimerke.

Merket beviser at kaffen du velger er økologisk og er godkjent og sertifisert i henhold til det økologiske regelverket. Dette betyr at du kan være sikker på at kaffebønnene er dyrket etter økologiske prinsipper – uten bruk av kunstgjødsel eller kjemiske sprøytemidler.

Hva er økologisk kaffe?

Selve begrepet «økologisk» har ulikt meningsinnhold avhengig av sammenhengen. Begrepet «økologisk» er en ide eller metode for bærekraftig landbruk, men det er også en merkeordning for produkter som produseres og godkjennes etter et bestemt regelverk.

Kaffe ligger på toppen når det gjelder arealbruk til økologisk landbruk. Over fem prosent av jordbruksarealet er økologisk. I Norge importeres det en del økologisk kaffe, og at kaffen er økologisk betyr at det under produksjonen ikke er brukt kunstgjødsel eller kjemiske sprøytemidler i produksjonen.

Begrepet «økologisk landbruk» blir brukt for å beskrive landbruksproduksjon det hensynet til miljø, naturens kretsløp og bærekraft veier mest. Naturressursene våre skal utnyttes slik at behovene til dagens generasjon blir møtt uten å måtte redusere mulighetene til å dekke behovene til kommende generasjoner.

I et økologisk landbruk forsøker man å best mulig tilpasse seg naturen og følge dens eget kretsløp. Det er strengt forbudt med kjemiske/syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Et annet viktig prinsipp i økologisk produksjon er gjenbruk av lokale, fornybare ressurser. Resirkulering, kompostering og sunn jord er noen av de miljømessige fordelene til økologisk dyrking.

Det skal nevnes at økologisk kaffe er noe dyrere enn annen kaffe. Årsaken til dette er rett og slett at økologisk landbruk krever en større manuell innsats.

Hva er Debio?

Debio er et nasjonalt og internasjonalt regelverk med retningslinjer for profileringen av økologiske produkter. Det mest kjente merket fra Debio er Ø-merket.

De godkjenner også for bærekraft-merket, Demeter-merket, og valørmerkene i bronse, sølv og gull.

Debio er garantisten for at varer merket med deres godkjenningsmerker er produsert på en bærekraftig og økologisk måte. De forvalter, regulerer og kontrollerer regelverk og økologisk produksjon. De er også virksomheters naturlige valg for sertifisering av miljø og kvalitet.

Les mer om Debio og deres merker på debio.no.

Har du spørsmål om vann- eller kaffeløsninger for din bedrift?

Vi i HotCoffee vil gjerne hjelpe deg med å få den beste løsningen for vann og kaffe hos dere. Kontakt oss i dag, så lager vi et skreddersydd tilbud til dere.