Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Hva er egentlig kaffe og hvordan fremstilles den?

De fleste av oss har vel et forhold til kaffe, enten vi drikker det eller ei. I dagens samfunn drikkes det kaffe i alle mulige varianter, og den har utviklet seg fra å være en sær drikk opprinnelig fra Etiopia i Afrika til å bli et viktig kulturelt innslag i de fleste samfunn. Men vet du hvordan kaffe egentlig fremstilles?

Hvor kommer kaffebønnene fra?

De kaffebønnene vi kjenner fra butikkene er opprinnelig et frø som stammer fra en frukt ikke helt ulikt kirsebær. Disse fruktene vokser på kaffetreet som både vokser vilt og dyrkes i egne kaffeplantasjer. Kaffetreet kan bli opptil tolv meter høyt og er eviggrønt, hvilket betyr det alltid har grønne blader. I plantasjene holdes busken imidlertid nede, da med tanke på å lette innhøstingen. Selve kaffeblomsten blomstrer kun en enkelt dag i året, og bestøvelsen denne ene dagen er svært viktig for utfallet av høstingen.

Slik foredles kaffebønnene etter høsting

Etter innhøstingen blir frukten behandlet på en slik måte at fruktkjøttet skilles fra frøene som så tørkes og brennes ved rundt 200 grader celsius. Frøene vaskes og poleres før de legges ut til tørk i solen, eller behandles industrielt for å fremskynde prosessen.

Det er disse bønnene vi så kan kjøpe i butikken, enten hele eller malt slik at vi kan fremstille vår egen kaffe hjemme. Før brenning er kaffefrøene, eller bønnene om du vil, tilnærmet luktfrie og med en særegen smak som egentlig ikke minner mye om den kaffesmaken vi er vant til å drikke.

Det er vanlig å navngi de forskjellige kaffesortene etter opprinnelsesland, men i og med de i dag hovedsakelig dyrkes i plantasjer kan man godt få en type kaffe fra et annet land enn der de stammer fra.

Nordmenn elsker kaffe

Kaffe i ren form inneholder ingen næringsmidler og anses derfor heller ikke som dette men som et nytelsesmiddel. Kaffen vi drikker i Norge stammer hovedsakelig fra Brasil, og det importeres ikke mindre enn 40.000 tonn i året. Når man så tenker på det bare brukes noen få gram kaffebønner eller pulver per kopp ferdigstilt kaffe, kan man bare forestille seg hvor mye kaffe som drikkes daglig her til lands. Det antas at det årlige forbruket i Norge ligger på rundt ti kilo kaffe i året per person, så det å si vi er et kaffeelskende folkeferd er ikke helt feil. Faktisk er Norge og de andre nordiske landene blant verdens mest kaffedrikkende folk.

Dette har gitt seg utslag i at vi har en lang rekke forskjellige kaffesorter å velge blant, og det finnes egne kaffebarer for de som ønsker en kulinarisk kaffeopplevelse. På hjemmefronten er det fortsatt traktekaffen som er mest brukt, men også her finnes det flere innretninger som kan tilberede kaffe i alle mulige varianter, som for eksempel espressomaskiner.

Kaffe i sosiale sammenhenger

Siden Norge er blant det land i verden hvor det drikkes mest kaffe faller det naturlig at det også skjer i sosiale sammenhenger. Det er vanlig å bli budt på en kopp kaffe hvis man besøker noen, og ofte er det også et påskudd for å invitere noen hjem til seg. Å invitere, eller bli invitert, til en kopp kaffe er en sosial hentydning til at man gjerne vil omgås, og det er nesten utenkelig å ikke servere kaffe ved høytidelige anledninger. Gjerne sammen med en lettere anretning mat, eller kake.

Kaffe på jobben

I yrkessammenheng er kaffe minst like utbredt som i den private sfæren. De fleste arbeidsplasser har enten en kaffetrakter eller en eller annen form for kaffemaskin til fri avbenyttelse for de ansatte, og de aller fleste møter begynner gjerne med en kopp kaffe. Dette fordi det viser sosial aksept og bidrar til å tilrettelegge for en god stemning møtedeltakerne imellom.