Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Fairtrade - Hva betyr merket på kaffen?

Fairtrade – Hva betyr merket på kaffen?

Vi har tidligere sett på hva de forskjellige merkeordningene på kaffeposen betyr, og her nevnes blant annet Fairtrade-merket. Hva betyr merket, og hvorfor burde du velge Fairtrade-kaffe? I dette innlegget ønsker vi å forklare mer om Fairtrade og merket deres.

Hva er Fairtrade?

Fairtrade er verdens mest kjente sertifisering og merkeordning for rettferdig handel. Organisasjonen gir forbrukere selv muligheten til å bidra til fattigdomsbekjempelse i store deler av verden.

Organisasjonen bidrar til et mer bærekraftig jordbruk og bedre liv for bønder og arbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika etter Fairtrade-standardene. Dette gjør de gjennom strenge krav til råvarebehandling, tryggere arbeidsforhold og beskyttelse av miljøet. De legger til rette for en tettere kontakt mellom bønder og arbeidere, kommersielle aktører som kjøper og selger råvarene, og forbrukere som til slutt kjøper det ferdige produktet.

Merkeordningen ble opprettet i 1988 for å verne kaffebønder mot kraftig svingene internasjonale råvarepriser. I dag omfatter systemet flere typer jordbruksprodukter.

Hva betyr Fairtrade-merket?

Selve merket viser at råvarene er dyrket etter standarder for trygge arbeidsforhold og bærekraftig jordbruk, og at råvareproduserende bønder og arbeidere har fått bedre handelsbetingelser. Dette merket er den mest kjente merkeordningen for sosial og bærekraftig utvikling.

Du finner merket på produkter innen flere kategorier, som mat og drikke, blomster, bomull og tekstil, og til og med gull(!). Disse produktene handles etter deres kriterier og merkes deretter.

Merkets hovedregel er at man skal kunne følge en råvare gjennom hele verdikjeden. De fleste Fairtrade-produkter har krav om full sporbarhet, som betyr at råvarene som kommer fra sertifiserte plantasjer/kooperativer hele veien holdes adskilt fra ikke-sertifiserte råvarer. Det eneste unntaket er kakao, te, juice og sukker.

Det ferdige produktet som enten består av en eller flere ulike råvarer, vil bli merket. Det ordinære merket finnes på produkter der alle ingredienser i produktet som det finnes standarder for, skal være sertifisert.

Innen kaffe sertifiserer organisasjonen kun småskaldyrking av kaffe, fra selvstendige bønder i kooperativer, ikke kaffeplantasjer. Dette er på grunn av at kooperativene er demokratisk organisert og styrker den enkelte bonde og bondefamilie. Et kooperativ kan være en mer mektig og profesjonell handelspartner enn det en enkelt bonde kan være, og kan forhandle seg frem til handelsbetingelser og en råvarepris som er bedre enn det organisasjonen krever som et minimum. Et kooperativ er et nav for kunnskap om godt jordbruk og kan effektivisere både innkjøp og tiltak, i tillegg til bedre tilgang på lån til nødvendige investeringer.

Sertifisering og kontroll

Fairtrade stiller krav til alle ledd i en råvares verdikjede:

  • Bønder og plantasjer som dyrker råvarene
  • Aktører som videreforedler råvarene
  • Aktører som handler med sertifiserte råvarer
  • Merkevarene som kjøper sertifiserte råvarer og merker produktene

Systemet baserer seg på sertifisering og kontroll med at standardene er overholdt. Det er det uavhengige sertifiseringsorganet FLOCERT som utfører inspeksjoner og kontroller.

Kaffe i Norge

I 2018 var det tjue år siden den aller første Fairtrade-kaffen kom i salg i Norge. Siden det har nordmenn til sammen drukket over en milliard kopper sertifisert kaffe.

Visste du at vi leverer Fairtrade-sertifisert kaffe fra Löfbergs? Se produktene her!

Les mer om Fairtrade og sertifisert kaffe på fairtrade.no.

Har du spørsmål om vann- eller kaffeløsninger for din bedrift?

Vi i HotCoffee vil gjerne hjelpe deg med å få den beste løsningen for vann og kaffe hos dere. Kontakt oss i dag, så lager vi et skreddersydd tilbud til dere.