Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Slik rister du kaffe hjemme i din egen ovn - HotCoffee AS

Slik rister du kaffe hjemme i din egen ovn

Har du noen gang lurt på hvordan selve prosessen med brenning av kaffebønner foregår? Hva som gjør at de forskjellige bønnene får de forskjellige smaker, hvorfor de gjør det, og ikke minst, kan man gjøre dette selv? Det finnes rå kaffebønner man kan kjøpe, og med litt hendig kjøkkenkunnskap og en vanlig ovn, kan man fint gjøre noen forsøk hjemme, og tre inn i en ny og annerledes verden av kaffesmaker.

Først noen generelle ord om kunsten å riste kaffebønner hjemme

Rå kaffebønner inneholder ca. 12-15% vann som fordamper de første minuttene bønnene ristes. Når dette har skjedd og temperaturen på kaffebønnene stiger, «popper» de, litt som popcorn, og blir ca. dobbelt så stor. Bønnene må som et minimum ristes så lenge at de poppes minst én gang.

Hvis bønnene ristes lenge nok, som for eksempel til espresso, skal de «poppes» to ganger, men ikke like kraftig som ved kun én gang. Rister inntil to «popp» må man være veldig forsiktig, da den videre ristingen skjer veldig raskt etterpå, og ofte med en del utvikling av os som resultat. Denne osen kommer fra oljer i bønnenes skall, og er helt normalt.

Som en tommelfingerregel kan man si at en god risting skal ta cirka 15 minutter. En kortere ristetid vil gi mindre fylde og dybde i kaffesmaken. Hvis bønnene skulle bli ferdige på kortere tid, vil sannsynligvis ovnen varmes opp mer enn forventet, og man må kanskje senke temperaturen noe ved neste risting. Motsatt hvis ristingen varer lenger enn forventet.

Eksperter tenker kanskje mye på hvordan kaffe skal behandles og spesielt brennes, men til syvende og sist er det forbrukeren og dermed du som bestemmer hva som smaker godt. Derfor er det viktig å prøve seg frem og finne de rette temperaturene, tiden og de forholdene som passer best for deg. Det er dette som er det morsomme, og kan gi mange gode smaksopplevelser senere.

Husk at det er følgende faktorer som påvirker hvor lang tid stekingen tar; vanninnholdet i bønnene, lufttemperaturen og luftfuktigheten.

En liten trinn-for-trinn-guide:

  1. Forvarm ovnen til 225ºC. Hvis du ikke er helt sikker på hvor nøyaktig varm ovnen er kan det med fordel brukes et digitalt termometer. Det frarådes å bruke varmluft i ovnen da kaffebønneskallene kan løsne og blåse rundt i ovnen hvor de kan sette seg fast i viften og skape problemer for senere bruk.
  2. Fordel bønnene på en bakeplate i ett lag. Ikke bruk olje eller bakepapir! Det kan være cirka 225 gram rå kaffebønner på vanlig stekebrett.
  3. Sett stekebrettet på midterste rille i ovnen.
  4. Hold øye med bønnene og lytt etter den første «popp». Unngå å åpne ovnen for mange ganger da dette forlenger steketiden. Etter første «popp» dannes det også en del os, noe som er helt normalt.
  5. Når man så tror kaffebønnene er ferdige, tar du dem ut av ovnen. Hell dem eventuelt på et kaldt stekebrett og legg dem i vinduskarmen eller et egnet sted for rask avkjøling. Eventuelle skall og annet rusk som oppstår i prosessen med bønnene kan blåses bort, men de skader verken smaken eller kaffekvernen din, så det kan trygt brukes.
  6. Hell de avkjølte bønnene i en ventilert pose eller boks. Bønnene utvikler CO2 de første 24 timene etter steking og må derfor ikke helles i en lufttett beholder. På den annen side mister de fort aroma og smak hvis de har kontakt med luft, fordi oksygenet i luften harskner oljen som gir smak til bønnene. Det finnes egne ventilerte poser og kaffebokser spesielt til oppbevaring det første døgnet, som slipper CO2 ut, men ikke luft inn.

Ut over dette kan det være praktisk med en god kaffekvern og selvfølgelig en kaffemaskin som kan nyttegjøre seg av frisk, nykvernet kaffe. Som du selv har ristet. Kanskje en ny hobby er født?

Kontakt oss

HotCoffee er brennende opptatte av at kaffen du drikker på arbeidsplassen skal være god, og er forhandler av anerkjente kaffemaskiner. Se hva vi tilbyr her!