Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Kaffens bruksområder - HotCoffee AS

Kaffens bruksområder

At kaffe har en lang rekke bruksområder utover å bare kunne drikkes er vel allment kjent nå, og blant noen av disse kan vi nevne blant annet som gjødsel i blomsterpotter, som dyreskremsel i blomsterbed utendørs, til farging av treverk så det ser gammelt ut, eller som en helsebringende ansiktsmaske.

Kaffe til farging av tøy

Det som imidlertid er noe mindre kjent er at man faktisk også kan bruke kaffe til farging av tøy, noe som kan være utrolig praktisk dersom man skulle være uheldig å søle kaffe på yndlingstøyet og ikke oppdager det hurtig nok til å fjerne flekken før den tørker inn. Inntørket kaffe kan nemlig gi svært så motstridige flekker, som er tilnærmet umulige å få bort, og da kan det i enkelte tilfeller være en løsning å heller farge alt, for da blir i det minste kuløren den samme på hele plagget.

Fremgangsmåte ved farging av tøy

Fremgangsmåten er som ved farging av tøy ellers, man koker vann man blander i kaffepulver i, hva som er best egnet av pulver eller traktekaffe kan variere, og deretter legger tøyet i bløt over natten. Man må sørge for at klærne blir skikkelig gjennomtrukket av kaffe, og man kan med fordel røre litt rundt med jevne mellomrom for å forsikre seg om at kaffeblandingen kommer til over alt.

Ved noen tekstilarter, som for eksempel ull, kan man også med fordel ha noe salt i vannet da dette sies å binde fargestoffene bedre til materialet. Noen bruker også eddik til skylling.

Etter behandlingen legges tøyet i vaskemaskinen og kjøres på et mildt vaskeprogram første gangen. Skulle tøyet ikke bli jevnt farget over alt, kan man gjenta behandlingen med noe sterkere blanding. Det er viktig at dette gjøres før tøyet tørker helt, for å få så jevn farge som mulig.

I gamle dager var det faktisk forholdsvis vanlig å farge ullundertøy med kaffe, spesielt barnas, da dette kunne gi en behagelig lys kaffefarge som faktisk var på moten og som mange betalte i dyre dommer for å få gjort hos de som drev med dette.

Kaffe til innfarging av konvolutter og brevpapir

Et annet populært bruksområde man ikke hører så ofte om når det gjelder kaffe er til innfarging av konvolutter og brevpapir, som gir papiret et eldet og svært eksklusivt utseende. En annen morsom gimmick er hvis man skal arrangere barnefødselsdag og barnet er opptatt av pirater, så kan man lage sine egne innbydelser på papir som er litt brent og rufsete i kantene, og deretter dypper i kaffe slik at det ligner på noe som er over hundre år gammelt. Levert i en glassflaske som flaskepost vil da være med på å legge den perfekte rammen rundt den perfekte sjørøverbursdagen allerede på innbydelsestidspunktet.

Som en selskapslek kan man så også lage skattekart på samme måten, slik at også dette ser ut som et eldgammelt pergament. En sikker vinner for både små og store sjørøvere.

Kaffe til vannmaling

Sist, men ikke minst kan man også bruke kaffe til vannmaling. Her er teknikkene og verktøyene de samme som ved vanlig vannmaling, men i stedet for de ordinære vannfargene benyttes kaffe.

Et godt tips er å koke veldig sterk og svart kaffe som så når den er kjølt ned blandes ut i mindre kopper til de forskjellige fargenyansene man ønsker å bruke. Her er det rom for eksperimentering, og det kreves litt tilvenning og øvelse før man ser hvordan de forskjellige nyansene vil se ut når de tørker. Forskjellige kaffetyper gir også forskjellige blandingsforhold og farger, og ikke alltid er det tørkede resultatet det samme som når kaffen er fuktig på papiret. Og det samme gjelder her som ved vanlig vannmaling, papirtype har noe å si, det samme med penslene. Lykke til!