Da kaffe for første gang ble introdusert på det norske markedet allerede tidlig på 1600-tallet var det forbeholdt en liten overklasse. Mest fordi det var et eksklusivt produkt som var både dyrt og vanskelig å få tak i, men etter hvert som det ble importert stadig større mengder og prisene falt, tok det ikke lang tid før det ble allemannseie, og en svært populær drikk blant almuen.
Dette har medført at det gjennom tidene er oppstått en lang rekke myter rundt kaffe, noen sanne og andre ikke. La oss ta en kikk på noen av dem.
Kaffe er vanndrivende
Dette er en populær myte, som faktisk har et snev av sannhet i seg. Selv om mange føler de må på toalettet etter å ha drukket en enkelt kopp kaffe, så har det ingenting med verken kaffen i seg selv eller koffeininnholdet å gjøre. Det handler mer om at varm drikke i magesekken stimulerer kroppen til å produsere urin, så en kopp te eller varm kakao har samme evnen.
Kaffe smaker annerledes basert på hvor man bor
Mange sier de kan smake forskjell på kaffe de brygger hjemme og borte, og mener dette har med vannkvaliteten å gjøre. Vannet i Norge er svært rent, og det er lite trolig man kan smake forskjell på kaffe brygget på vannet hjemme i tappekrana og vannet hos noen andre fra et annet vannverk. Da er det mer sannsynlig at ting som oppbevaring og kvaliteten på kaffemaskinen kan ha betydning.
Kaffe virker slankende
Dette er det faktisk noe i. Forskning har påvist at kaffe til en viss grad kan påvirke kroppens forbrenning, men effekten er dessverre marginal, og man skal drikke vesentlige mengder kaffe før det kan merkes. Om enn i det hele tatt.
Man får sterkere kaffe ved å bruke mer kaffepulver
Dette er en todelt myte som er både sann og usann. Hvis man bruker frysetørket kaffe vil økt mengde pulver helt klart gi en sterkere smak, men hvis man trakter har det liten eller ingen betydning.
Kaffebønnene er produsert og brent med tanke på å fremheve en spesiell smak, så en overdosering vil kunne føre til en mer besk og stram kaffesmak fremfor å fremheve selve aromaen den er tiltenkt å ha. Ønsker man mer smak anbefales det heller å prøve ut en annen type kaffe som er dyrket nettopp med tanke på dette. En tommelfingerregel er at jo mørkere en kaffebønne er, jo fyldigere er den i smaken.
Kaffe virker uttørkende på kroppen
Mange tror at for hver kopp kaffe skal man også drikke et glass vann, for ellers kan kroppen tørke ut. Dette er en svært gammel myte, og den har ingen rot i virkeligheten. Akkurat hvor denne myten stammer fra vites ikke med sikkerhet, men allerede på 1800-tallet ble man anbefalt å drikke vann sammen med kaffe for å opprettholde væskebalansen i kroppen. Det er nærliggende å tro det heller hadde med smaken å gjøre, og folk drakk vann til for å nøytralisere den særegne smaken kaffe ga.
Økologisk kaffe er bedre enn ikke-økologisk
Rent smaksmessig er det ingenting som underbygger at dette er tilfellet, men miljømessig og økonomisk er det ting som tyder på at økologisk kaffe er bedre enn ikke-økologisk.
I dag regner man med at knapt 3,6 prosent av verdens kaffeproduksjon er økologisk, men dette er stadig økende, spesielt siden kaffebøndene nå kan søke tilskudd til mer rasjonell og økologisk drift. Det antas at rundt 70 prosent av verdens kaffedyrkere driver i så liten skala at det ikke er lønnsomt å drive økologisk. Dette er nå i endring, så ønsker man å støtte økologisk kaffedyrking bør man kjøpe dette, slik at flere kaffebønder kan begynne med dette. En slags god sirkel til alles beste.