Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Kaffe og koffeinens egenskaper

Kaffe og koffeinens egenskaper

At nordmenn er et kaffeelskende folkeferd er det vel ingen tvil om. Av verdens produksjon på cirka 10 millioner tonn råkaffe i året, står Norge for et forbruk på godt over 45 tusen tonn. Noe av årsaken til dette er at vi har en tendens til å like den mørke drikken, den er ofte midtpunkt i sosiale sammenhenger, og den er et typisk innslag i de fleste hjem. Men visste du at den også har helsefremmende egenskaper?

Kaffens helsefremmende egenskaper

Det er det forholdsvis høye koffeininnholdet som gir kaffe en rekke egenskaper som faktisk bidrar til en helsefremmende effekt. Noe legevitenskapen også har tatt lærdom av, og det finnes i dag koffein i flere legemidler på markedet. For eksempel som ingrediens i tabletter mot hodepine og migrene.

Videre har koffein vist seg å ha en sentralstimulerende effekt som påvirker konsentrasjonen positivt samtidig som mange også opplever å få forbedret reaksjonsevne etter inntak av kaffe. Dette ser vi også på koffeininnholdet i blant annet energidrikker, selv om disse typisk inneholder mindre mengder enn hva man finner i tilsvarende mengder kaffe. En enkelt kopp såkalt svart kaffe inneholder rundt 60mg koffein per desiliter (+/- 20mg) der energidrikk ligger på omtrent halvparten.

Kan man drikke seg til forgiftning?

Det er fullt mulig å drikke seg til koffeinforgiftning, hvilket kan oppstå allerede ved inntak av så små mengder som 500 til 600mg per dag, noe som tilsvarer mellom seks til ti kopper. Litt avhengig av størrelsen på koppen man drikker av. Dødelig dose regnes å være mellom åtte og ti gram i løpet av en dag, men heldigvis tilsvarer dette et sted mellom 60 og 100 kopper kaffe, og det er vel i overkant for de fleste av oss.

Symptomene på overdrevet inntak av koffein er uro, rastløshet, hyppig vannlating og skjelvinger. Ved koffeinforgiftning kan det også oppstå en økning i blodtrykk, hodepine, man blir mer oppfarende og kan bli kvalm og få magesmerter. I ekstreme tilfeller kan man også bli desillusjonert, få angstanfall, uregelmessig hjerterytme og endringer i puls og blodtrykk.

Koffeinens sykdomsforebyggende egenskaper

På den annen side har undersøkelser vist at regelmessig inntak av koffein kan bidra til å forebygge en del sykdommer, blant annet noen varianter av kreft, og det diskuteres hvorvidt det også kan være med på å motvirke blant annet Alzheimers og Parkinsons. Videre antas det at koffein er effektivt mot forstoppelse og skrumplever, og noen forskere tror også koffein kan bidra til å forebygge diabetes. Dette begrunnes med at koffein muligvis kan ha en antioksydanteffekt på lik linje med en rekke andre planter som er kjent for dette.

Koffein er også påvist å kunne påvirke effekten av visse legemidler slik at disse virker enten sterkere eller svakere enn de er tiltenkt. Dette på grunn av at de inneholder medikamenter som påvirker enzymet som nedbryter koffeinet i kroppen. Hvilket gjør at effekten enten forsterkes eller svekkes på en slik måte at selv små inntak av koffein kan være med å endre virkningen av de forskjellige medikamentene.

Ikke avhengighetsskapende

Til tross for at koffein ikke regnes for å være et avhengighetsskapende nytelsesmiddel fyller det likevel flere av kriteriene for å kunne regnes som dette. Noe som merkes dersom man drikker forholdsvis store mengder daglig over en lengre periode, for så å slutte med dette, da vil man kunne få abstinenslignende symptomer som for eksempel hodepine, muskelsmerter og irritasjon. I helt ekstreme tilfeller kan også influensalignende symptomer oppstå, men disse gir seg normalt i løpet av få dager.

Som med det meste annet er ikke koffein verken farlig eller usunt ved normalt inntak, så man kan trygt nyte sine daglige doser kaffe. Enten man foretrekker traktekaffe, kokekaffe, eller en god kopp cafe au lait fra kaffemaskinen på jobben.