Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Kaffe før trening – er det lurt?

At det er både hyggelig og kan virke oppkvikkende med en kopp kaffe eller to gjennom en lang og krevende arbeidsdag er ingen hemmelighet, men visste du at en kopp kaffe faktisk også kan være med på å bidra til at du yter bedre på trening?

Undersøkelse ved Norges Idrettshøyskole

Det er en professor som forsker på blant annet idrettsernæring ved Norges Idrettshøyskole som konkluderer med dette i en undersøkelse. Undersøkelsen tok for seg flere faktorer innen såkalt «pre workout»-produkter, altså produkter som etter sigende skal ha ytelsesfremmende effekt under trening eller annen fysisk utøvelse.

Disse er typiske produkter som forskjellige typer styrkedrikker, proteinpulver eller midler som inntas i pilleform. Felles for disse er gjerne at de er forholdsvis kostbare, men nå viser det seg altså at det kan holde å trakte en god kopp kaffe før trening. Det er nemlig koffeinen som har den sentralstimulerende effekten, og det er ikke all verdens mengde man behøver å innta heller, før det har en målbar effekt på treningen.

Små mengder nødvendig

En enkelt kopp kaffe inneholder vanligvis 80 til 120 milligram koffein, litt ettersom hvilken type kaffe det er snakk om, mens energidrikker som for eksempel Red Bull kan inneholde omtrent 150 milligram er halve liter. Undersøkelsen viser at det oppnås en positiv effekt allerede ved fire til seks milligram koffein per kilo kroppsvekt, og testpersonene presterte faktisk mellom fire og ti prosent bedre etter å ha drukket koffeininnholdig drikke enn hva de ellers pleide. Undersøkelsen ble gjennomført over tid, og testpersonene ble tildelt både koffeinholdig drikke og placebo for å verifisere resultatene.

Kan ha slankende effekt

En annen studie viser at koffein også kan ha innvirkning på kroppens forbrenning, men i motsetning til den prestasjonsfremmende effekten gjør dette seg kun gjeldene ved lavt aktivitetsnivå eller under hvile mellom treningsøkter.

Dette varierer imidlertid en del fra person til person da generell fysikk og forbrenning spiller inn og hvorvidt dette har en reell effekt utenom den som måles i laboratoriet vites ikke med sikkerhet, men at det har en positiv effekt er det ingen tvil om.

Kan overdrives

Som med det meste annet her i livet finnes det også her unntak, og man bør uansett utvise forsiktighet hvis man ønsker å eksperimentere med koffein i form av kaffe og om dette er prestasjonsfremmende i nettopp ditt tilfelle. Overdrevent inntak av kaffe kan derimot ha motsatt effekt av hva man ønsker å oppnå, og siden man under trening øker tarmenes opptak av næringsstoffer skal man være forsiktig med å drikke for mye. Både før og under selve treningen.

Drikker man for mye kaffe før en treningsøkt kan dette i ytterste konsekvens øke hjerterytmen og puls, og kroppen vil bruke mer energi på restitusjon etter trening enn vanlig, og den treningsmessige gevinsten minskes betraktelig, i verste fall forsvinner helt.

Smaker like godt etterpå

Uansett hva man selv føler for og ønsker er det i hvert fall ikke knyttet noen ulemper eller direkte farer til det å nyte en god kopp kaffe verken før eller etter en treningsøkt, og det er som sagt heller ikke negativt i forhold til selve treningen. Faktisk er det godt for kroppen, så lenge det nytes i adekvate mengder, og så smaker det jo godt da. Både før og etter trening, så i stedet for å kjøpe dyre energidrikker med liten eller ingen dokumentert effekt for treningen, hva med å eksperimentere litt med de forskjellige kaffetypene? God trening!