Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Derfor stiger kaffeprisene - HotCoffee AS

Derfor stiger kaffeprisene

Visste du at kaffebønnen Arabica er en av verdens mest populære bønne, og den det drikkes desidert mest av? Det er den, og av all kaffeproduksjon i hele verden, står denne bønnen for ikke mindre enn 60%, så det er ikke småtterier det er snakk om.

Verdens mest kaffeproduserende land

Mesteparten av dette produseres i Brasil, og det er ingen tvil om at når en så stor del av produksjonen foregår i ett enkelt land, vil det få enorme konsekvenser dersom noe skulle gå galt, som for eksempel ved tørke, kulde eller skogbrann – noe som alle har rammet landet den siste tiden.

Hvilket igjen har medført at kaffeprisene over hele verden har måttet tilpasse seg dette, og dessverre for oss, men en ikke ubetydelig økning for å dekke inn de tapte inntektene for kaffebøndene, men også fordi det er en naturlig utvikling når den globale etterspørselen overstiger hva markedet klarer å levere.

Bare det siste året har man først opplevd en prisstigning på hele 30% utelukkende på grunn av at det spekuleres i hvorvidt Brasil vil kunne levere den ønskede mengden kaffe som forventet, og da de ikke klarte det, steg prisen med ytterligere 50%.

Se video med forklaring om hvordan ekstremværet gjør morgenkaffen din dyrere her.

Svingninger normalt

Nå er det imidlertid normalt med svingninger i det internasjonale kaffemarkedet, og vanligvis har man gode og dårlige år hvert annet år, og noe man vanligvis tar med i beregningene når det gjelder kaffebønneproduksjon. Man overproduserer litt det ene året, for å ha et lager til neste år som kanskje blir noe dårligere.

Det som derimot nå har skjedd, er at Brasil er rammet av flere klimatiske forhold som påvirker kaffebønneproduksjonen. Det har vært flere år med kraftig tørke i landet som har tappet vannreservoarene betraktelig så det ikke er mulig å vanne plantene, og de har hatt flere netter med kuldegrader i plantasjeområdene, som dessverre har medført at store avlinger er gått tapt da kaffeplantene rett og slett har frosset ihjel før de har produsert nok kaffebønner til å høste.

Klimatiske forhold

På toppen av dette er landet herjet av flere skogbranner som også har gjort sitt til å skade avlingene, og alt dette i kombinasjon har gjort at Brasil nå har et betraktelig dårligere utgangspunkt enn tidligere når det kommer til å gjenvinne produksjonsnivået fra tidligere år. Det er simpelthen ikke nok kaffeplanter igjen til å opprettholde produksjonen, og det antas at underskuddet på kaffe er på ikke mindre enn 6500 tonn bare denne sesongen.

Ytre påvirkninger

Som om ikke dette skulle være nok alene, så påvirker den internasjonale klimakrisen også prisen på kaffebønner, da økte CO2-avgifter fører til økte fraktpriser og produksjonspriser, som til syvende og sist påvirker også norske lommebøker.

Agronomer over hele Brasil undersøker nå hva som kan gjøres for å øke produksjonen med tanke på å dekke verdens behov for kaffe, og så langt konkluderes det med at det forutsettes minimum tre år med optimale forhold for å få dette til, men fagtidsskriftet Journal of Enviromental Economics and Management er dessverre betraktelig mindre optimistiske og mener verden må tåle en nedgang på rundt 10% de neste 30 årene før situasjonen stabiliserer til hva vi tidligere regnet som et normalt nivå.

Også sukkerprisen rammes

Hvilket medfører at vi nok må beregne en ytterligere prisøkning per kaffekopp i fremtiden. Og for deg som liker å nyte en god kopp kaffe med sukker, kan det nevnes at de samme forholdene også har rammet sukkerindustrien i Brasil minst like hardt, hvor det per i dag er en prisøkning på rundt 200% for å dekke det globale sukkerbehovet.