Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Hvordan fungerer de ulike kaffemaskinene? - HotCoffee AS

Hvordan fungerer de ulike kaffemaskinene?

Som det kaffeelskende folket som nordmenn nå en gang er, burde det ikke komme som noen overraskelse på noen at de fleste hjem også har en eller flere muligheter for å brygge en god kopp kaffe stående på kjøkkenbenken. Være seg noe så enkelt som en vannkoker beregnet til pulverkaffe, eller en kaffetrakter eller kaffemaskin beregnet på kapsler. Men hvordan virker disse egentlig?

Hvordan fungerer kaffetrakteren egentlig?

Litt grovt forklart kan man si at en kaffetrakter består av fire hoveddeler. En vannbeholder til friskt vann, et varmeelement som varmer vannet, en kaffebeholder, enten med eller uten filter, og en kolbe til det ferdige produktet.

Det som skjer er at man fyller friskt vann i vannbeholderen, korrekt mengde kaffepulver i kaffebeholderen, hvoretter man bare skrur på maskinen for så å vente på en god kopp kaffe.

Litt mer detaljert, så vil vannet i vannbeholderen nå trekke inn i et rør med varmeelement, hvor vannet varmes opp til rundt 92 grader celsius, hvilket gjør at det vil stige opp til et utløp over kaffepulveret, slik at det vil dryppe ned og trekke med seg smak ned i serveringskolben.

Ofte er det også et varmeelement under selve kolben slik at den kan holde seg varm over tid, men dette er vanligvis ikke å anbefale da kaffe mister mye aroma på den måten.

Hvordan virker kapselmaskinen?

I motsetning til kaffetrakteren hvor man kan dosere kaffepulveret selv og selv bestemme mengden av vann, og dermed også mengden ferdig kaffe, er kapselmaskinen basert på å lage en og en enkelt kopp kaffe etter hvert som man ønsker å drikke den. Fordelen med dette er at det blir mindre svinn i og med at man bare lager seg en enkelt kopp kaffe om gangen, og det er lett å veksle mellom forskjellige typer kaffe, da kapslene finnes i nær sagt alle mulige smaksvarianter.

Prinsippet er det samme som med kaffetrakteren. Det er en vannbeholder som fylles, men i stedet for å sette i et kaffefilter og kaffepulver, setter man i en kapsel som er ferdig dosert for akkurat en enkelt kopp.

Ulempen med dette er at der kaffetrakteren kan doseres til sterk eller svak kaffe alt ettersom hva man liker, kan kapselmaskinen stort sett bare levere den samme styrken hver gang. Med mindre man kjøper forskjellige kaffekapsler i forskjellige styrker og smaker, så finner man som regel minst en man liker.

Hva er riktig dosering?

I en kaffetrakter bør man beregne mellom 160 og 180 milliliter vann per kopp. Bruker man filterkaffe skal man beregne cirka sju gram kaffepulver per kopp, noe som tilsvarer omtrent to teskjeer. De fleste kaffetraktere blir i dag levert med doseringslinjer på vannbeholderen og en egen skje for mengde per målelinje. Så kan man selv variere alt ettersom hva man foretrekker.

På arbeidsplassen

Mange arbeidsplasser tilbyr gjerne de ansatte tilgang til en eller annen form for servering av blant annet kaffe, og ikke rent sjelden blir det satt opp en større automat som kan håndtere flere forskjellige varianter av varme drikker. Være seg man ønsker en god kopp kaffe, en sterk espresso, en kopp te eller kakao, så inneholder automaten pulver for dette, som den doserer og blander i de rette mengdene før den leverer det i en hvilken som helst kopp eller krus man setter inn i den.

Fordelene med en slik automat er mange. De er for det første svært enkle å betjene, de er enkle å vedlikeholde og etterfylle pulver i, og de har som oftest et godt serviceapparat rundt seg som tar seg av alt som har med driften av dem å gjøre. De finnes i flere størrelser og varianter, og kan både leies, leases eller kjøpes hvis man ønsker det.