Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

13 ting du (kanskje) ikke visste man kunne bruke kaffe til - HotCoffee AS

13 ting du (kanskje) ikke visste man kunne bruke kaffe til

At kaffe er en allsidig drikk som kommer i mange varianter er det vel ingen tvil om, men visste du at den også kan brukes til alt fra kompost til ansiktsmaske? Vel, kanskje ikke i varm og flytende form, men som grut. Her følger 13 spennende ting man også kan bruke kaffe til.

1. Gjødsel

Kaffegrut inneholder en lang rekke mineraler som for eksempel kalsium, kalium og magnesium som er svært velegnet til gjødsel. Vær imidlertid oppmerksom på at kaffegrut er forholdsvis surt, så det bør ikke brukes på planter som ikke liker dette. Tomater foretrekker nøytral jord, mens roser gjerne liker litt sur jord.

2. Holde dyr på avstand

Det er vel få ting som er så irriterende som når naboens katt gjør fra seg i blomsterbedet. Ikke bare er det ulekkert, det stinker også, spesielt på varme sommerdager. Litt kaffegrut strødd rundt omkring i blomsterbedet holder kattene effektivt på avstand, da de ikke liker lukten.

3. I komposten

Har du egen kompostbinge kan du med fordel kaste kaffegruten i komposten. Når kaffegruten begynner å råtne dannes det nemlig bakterier som meitemarken liker, og vips, enda bedre matjord.

4. Som ansiktsmaske

Bland litt kaffegrut og honning, og smør det inn i ansiktet. Honningen tilfører huden fuktighet, og kaffegruten fungerer som en slags «peeling» som maserer bort døde hudceller.

5. «Nøytraliserer» luktesansen

Mange parfymerier, spesielt i utlandet, har små skåler med kaffebønner stående fremme om man kan lukte på mellom hver gang man lukter på en parfyme. Dette er fordi kaffelukten «nøytraliserer» luktesansen slik at man ikke har aromamolekyler etter forrige parfyme fortsatt hengende i nesen før man skal lukte på neste.

6. Farging av treverk

Et velkjent triks for å få møbler til å se gamle ut er å simpelthen male dem med nytraktet kaffe. Jo sterkere kaffe, jo mørkere farge får treverket. Det er også mulig å farge tøy med kaffe, og da dypper man simpelthen bare tøyet i den nykokte kaffen.

7. Mot dårlig ånde

Hvis man lider av dårlig ånde kan man med fordel suge på en ristet kaffebønne. Merk deg imidlertid at en kaffebønne på ingen måte kan sammenlignes i smaken med en kopp kaffe, og den bør heller ikke svelges.

8. Som slipemiddel

Skulle man slippe opp for Jif skurekrem, kan man bruke kaffegrut i stedet. Prøv selv neste gang du skal skrubbe ren en skitten stekepanne eller gryte under oppvasken. Fordelen er at kaffegruten er naturlig og skader ikke naturen når den skylles ut i vasken.

9. Holde insekter på avstand

Litt avhengig av om det er på bakken eller i luften, så brukes enten kaffebønner eller kaffegrut. Skal man holde mygg og andre flyvende insekter på avstand kan man med fordel brenne noen kaffebønner i en skål på verandaen, eller ønsker man å holde maur og lignende ute av huset, strør man kaffegrut rundt de områdene de tar seg i i huset på.

10. Friske opp i kjøleskapet

Har man vært uheldig og glemt noe illeluktende i kjøleskapet kan man sette inn en skål med nymalte kaffebønner. Kaffebønnene tiltrekker seg den vonde lukten samtidig som de selv har en frisk aroma.

11. Redde døende planter

Et gammelt triks for å redde døende planter er å blande kaffegrut og sukker i vann, som så gis til den døende planten. Det vites ikke med sikkerhet hva det er som gjør at plantene kvikner til igjen av denne blandingen, og det er heller ikke alle planter som tåler det. Her må man prøve seg frem med små mengder og så heller øke etterhvert.

12. Som drivstoff

Ikke sånn og forstå at man kan ha kaffe direkte på tanken, men forskere arbeider faktisk på å finne opp en metode for å utvikle biodrivstoff av kaffe. Da fortrinnsvis grut og bønner.

13. På grillen

Hvis man finmaler kaffebønner så de fremstår som et slags fint pulver, er det velegnet som krydder. Prøv for eksempel å snu biffen et par ganger i dette kaffepulveret før den hives på grillen. De forskjellige kaffetypene gir forskjellige smaksopplevelser, så her er det enormt potensiale for kulinariske eksperimenter.