Kaffe er en av verdens mest populære drikker og nytes av millioner av mennesker hver dag. Det er en aromatisk drikk laget av ristede kaffebønner, som kan serveres varm eller kald. Kaffe har en lang historie, og har blitt dyrket og drukket i århundrer.
Historie
Kaffe har en lang historie som strekker seg tilbake til Etiopia på 1400-tallet. Ifølge en legende oppdaget en gjeter ved navn Kaldi at hans geiter ble veldig aktive etter å ha spist noen bønner fra et tre som senere ble kjent som kaffeplanten. Gjeteren valgte å smake på bønnene selv, og han følte også en økt energi og oppmerksomhet. Nyheten om de oppkvikkende egenskapene til disse bønnene spredte seg raskt til andre områder i Midtøsten, og deretter videre til Europa og resten av verden.
Kaffe ble først konsumert i form av en te, hvor bønnene ble knust og deretter blandet med vann. Etter hvert som kaffeplantene spredte seg til forskjellige deler av verden, ble ulike metoder for å brygge kaffe utviklet. I dag finnes det et stort utvalg av kaffe fra hele verden, og det er en viktig del av mange kulturer.
Bønner
Kaffebønnene som brukes til å lage kaffe kommer fra fruktene av kaffeplanten. Plantene dyrkes hovedsakelig i tropiske områder, og de vanligste sortene er arabica og robusta. Arabica-bønner anses ofte som av høyere kvalitet enn robusta-bønner på grunn av sin søtere smak og lavere syreinnhold. Robusta-bønner har imidlertid en høyere koffeinprosent, og brukes ofte i kaffeblandinger for å øke koffeininnholdet.
Kaffe har også en rekke helsefordeler. Koffein, som er en viktig ingrediens i kaffe, kan øke oppmerksomheten og energinivået, og det kan også bidra til å redusere risikoen for visse typer kreft, type 2 diabetes og Alzheimers sykdom.
Brygging
Det finnes flere måter å brygge kaffe på, inkludert koke, drypp, espresso og presskanne. Den mest populære metoden er trolig dryppmetoden, som involverer å helle varmt vann over kaffegruten i en papirfilter. Espresso lages ved å skyte presset varmt vann gjennom tett presset kaffegrut, mens kaffe brygget i en presskanne lages ved å la kaffegrut trekke i varmt vann i en kjele og deretter presse gruten til bunnen med en stempele.
Nordmenn drikker mye kaffe
Nordmenn er kjent for å være noen av verdens største kaffedrikkere, og det er en viktig del av norsk kultur og hverdag. Faktisk drikker nordmenn mer kaffe per capita enn noen andre land i verden, med et gjennomsnitt på rundt 10 kilo kaffe per person per år. Norge er ikke bare det landet i verden med høyest kaffeforbruk per capita, det er også et av de landene med høyest kvalitet på kaffen som drikkes. Nordmenn er kjent for å være kresne kaffedrikkere og mange er opptatt av å kjøpe kaffe av høy kvalitet og av bønner som er bærekraftig produsert.
Det er flere grunner til at kaffe er så populært i Norge. For det første er kaffe en varm og trøstende drikke som passer godt inn i den kalde og mørke norske vinteren. I tillegg er det vanlig å drikke kaffe som en del av sosiale sammenkomster og møter, både på jobb og hjemme.
Nordmenn drikker også mye kaffe på grunn av landets lange tradisjon med kaffekultur. Kaffe har vært en del av norsk kultur siden 1700-tallet, og kaffehusene var populære møteplasser for intellektuelle og kunstnere i Oslo og andre byer.
Kanskje det er på tide å investere i en kaffemaskin på arbeidsplassen? Eller kanskje hjemme?
Se vårt utvalg her.