Ny forskning indikerer at mørkbrent kaffe kan være bedre for hjernen og er med på å redusere risikoen for Parkinsons og Alzheimers enn lysbrent.
Hva ble testet?
Ifølge Chicago Sun Times er den nye studien produktet fra Krembil Brain Institute i Toronto, som testet for nærvær av fenylindaner, en forbindelse som antas å forhindre «to proteinfragmenter». De er ofte forbundet med sykdommene. Fenylindaner forekommer naturlig under brennprosessen, så tenkningen går desto jo mer kaffen blir stekt, jo mer fenylindaner og jo mer gunstig er det for hjernens helse.
For å teste denne teorien, målte forskerne fenylindanene i tre forskjellige typer Starbucks VIA-øyeblikkelig lysbrent, mørkbrent og decaf mørkbrent. De fant at deres hypotese var riktig: mørkbrent hadde den høyeste konsentrasjonen av forbindelsen.
Mørkbrent kaffe kan fortsatt være bedre for hjernen
De er fortsatt ikke helt sikre på hvordan det er at fenylindaner interagerer med proteiner. Howard Bauchner, sjef for medisinsk journal JAMA, er rask til å merke seg at nesten alle kaffestudier bare viser sammenhenger mellom forbruk av kaffe og den potensielle effekten. Årsakssammenhengen blir aldri bevist. Denne studien er ikke annerledes.
Men, mørkbrent kaffe kan fortsatt være bedre for hjernens helse enn lysbrent. Hvis du uansett ikke ønsker å gå over til den «mørke siden», bare drikk lysbrent kaffe. Ikke tenk på det, det går nok bra.