Det finnes uendelig mange typer kaffe og det kan tidvis være vanskelig å holde styr på alle variantene på markedet. Derfor har vi laget en liten oversikt over noen av de mest kjente sortene så neste gang du inviterer naboen over på en kopp, så kan du briljere med dine kunnskaper om alt fra cortado til cappuccino.
Svarte kaffedrikker – noen intense kaffevarianter
Espresso, ristretto, americano, lungo og filterkaffe. Dette er de fem kaffetypene vi tradisjonelt samler under begrepet «svarte kaffedrikker». De sorte kaffevariantene kjennetegnes ved at de ikke er tilsatt melk, men drikkes som de er eller mykes opp med en ekstra mengde tilsatt vann.
Espresso
Grunnlaget for kaffekulturen vår
Espresso er på mange måter grunnlaget for vår moderne kaffekultur. Den sterke «kaffeshoten» på 25-30 ml er grunnlaget for mange av kaffedrikkene vi kjenner, inkludert cappuccino, cortado og cafe latte. I tillegg er espresso et populært valg på kafeer og kaffebarer over hele verden. En espresso brygges tradisjonelt på 20-25 sekunder under et trykk på 9 bar med minst 7 gram kaffebønner.
Ristretto
Den mest intense
Ristretto er italiensk og betyr «begrenset»». Dette er en referanse til mengden vann som renner gjennom bønnene, som er halvert sammenlignet med en vanlig espresso, fordi kaffebønnene er stampet ekstra hardt eller vanntilførselen er forkortet. Dette gjør ristretto til en sterk og konsentrert kaffe.
Americano
Det trygge valget hvis du elsker svart kaffe
En americano er basert på en espresso, men i motsetning til ristrettoen fortynnes drikken med varmt vann for å gjøre kaffen mildere, akkurat som den fullbryggede Americanoen typisk er flere ganger større enn en espresso. En Americano består av 20% espresso og 80% vann.
Americano er en klassiker på kaffemenyen og er manges favorittkaffevariant.
Lungo
Hva er forskjellen på en americano og en lungo?
En lungo er til forveksling lik en americano, men de to kaffevariantene er imidlertid ikke helt like.
I motsetning til en americano, som er en espresso fortynnet med vann, tilsettes det ikke ekstra vann i en lungo. På den annen side stampes ikke bønnene i en lungo-kaffe like hardt som for eksempel i espresso og ristretto. Dette gjør at mer vann kan renne gjennom under bryggingen, noe som gir en lang, smaksrik kaffekopp som minner om filterkaffe.
Filterkaffe
En klassiker i Norden og Italia
I motsetning til espresso, ristretto og de andre sorte kaffevariantene, kjennetegnes filterkaffe av at den tar lengre tid å brygge og ikke brygges under trykk. Filterkaffe kan enten lages på en filterkaffemaskin eller ved å male bønnene med en kaffekvern, helle dem i et filter og la kokende vann renne gjennom filteret – begge traktemetodene gir en smaksrik svart kaffe med en intensitet som de fleste kan nyte.
Cafe Latte
Et populært valg over hele verden
Café latte er kanskje den mest populære kaffedrikken av alle. Alle kjenner den og de aller fleste liker den. Den milde italienske kaffevarianten, som består av en sjettedel espresso og fem sjettedeler dampet melk. Drikken serveres vanligvis i et stort glass. Og hvis du er heldig, har den lokale baristaen dekorert den med latte-kunst – bilder og mønstre som skapes når den dampede melken blandes med kaffen.
Cappuccino
Den runde og milde
Café latte eller cappuccino? Dette dilemmaet møter mange når de skal velge seg en kopp kaffe da de to variantene er forholdsvis like. Det som imidlertid skiller cappuccino fra café latte er konsistensen på melken. Melkeskummet i cappuccinoen gir den en annen, og tykkere, tekstur. Bortsett fra det er det lite som skiller dem fra hverandre.
Videre finnes det selvfølgelig et utall andre kaffetyper og varianter innen disse, mange av dem preget av området og miljøet de drikkes i, men alt i alt er basisen den samme over hele verden, og bestiller du en latte i Brasil vil den i utgangspunktet være den samme som i Norge, med mindre baristaen har satt sitt eget preg på den.
Kontakt oss
HotCoffee er brennende opptatte av at kaffen du drikker på arbeidsplassen skal være god, og er forhandler av anerkjente kaffemaskiner. Se hva vi tilbyr her!