Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Hvordan oppbevare kaffe? - HotCoffee AS

Hvordan oppbevare kaffe?

Kaffe er ferskvare, og helt siden de første kaffebønnene gjorde sitt inntog på det norske markedet allerede tidlig på 1700-tallet har det blitt reist spørsmål om hvordan man oppbevarer disse på best mulig måte.

Kaffebønnene i seg selv kan i ubehandlet form oppbevares svært lenge, men straks de ristes eller på annen måte behandles, begrenses denne holdbarheten betraktelig.

Nytes umiddelbart

Derfor er det både forsket på og gjort uendelige undersøkelser på hvordan man oppbevarer kaffebønnene på best mulig måte, slik at de holder seg friske og aromatiske, uten å tape verken smak eller aroma den tiden de forventes å holde før man rekker å drikke dem opp.

Mange faller for fristelsen og kjøper både dyr og eksklusiv, og gjerne nykvernet, kaffe som de planlegger å nyte bare en gang iblant, men ved å ikke vite hvordan man oppbevarer dette kan man fort bli skuffet. Kaffe er som sagt ferskvare og er beregnet på å nytes forholdsvis umiddelbart etter brenning og kverning.

Mister smak og aroma

Riktignok er kaffebønnene, eller kaffepulveret om du vil, man kjøper i butikken behandlet for å holde lengst mulig, men straks man åpner emballasjen begynner prosessen som forringer bønnene, som sakte, men sikkert mister både smak og aroma.

Det er vanligvis ikke farlig å drikke kaffe som er lagret feil, men smaksopplevelsen kan utebli. Dog skal det sies, at kaffe som er lagret feil i enkelte tilfeller kan ta skade, som for eksempel kan det mugne, og da vil det være forbundet med en viss helserisiko å drikke den.

Det beste stedet å oppbevare kaffe før den skal nytes er som oftest i den originale emballasjen den kommer i. Kjøper man kaffe i butikken vil den være vakuumpakket og kan holde i månedsvis så lenge den forblir uåpnet. Straks den åpnes vil den sjelden kunne holde seg mer enn noen få uker, hvilket betinger den oppbevares på riktigst mulig måte.

Er kaffeboksen best?

Mange sverger til kaffeboksen for oppbevaring av kaffe, både bønner og til traktekaffe, men dette er ikke alltid like lurt. Kaffe oppbevares best dersom den oppbevares mørkt, kjølig, tørt og uten å bli eksponert for luft, støv og fuktighet. Tømmer man kaffe direkte i en kaffeboks risikerer man ikke bare at kaffebønnene eller kaffepulveret eksponeres for luft, men det vil også kunne komme støv ned i boksen, som igjen medfører bakterievekst.

Er luften i tillegg fuktig, risikerer man muggvekst som i ytterste konsekvens kan medføre sykdom hos den som drikker kaffen. Spesielt hvis man drikker lite kaffe generelt, og innholdet i boksen sjelden blir skiftet ut over tid.
På samme måte er det mange som oppbevarer kaffe i kjøleskapet. Dette er heller ikke en riktig måte å gjøre det på, for selv om kjøleskapet både er kaldt og kjølig, vil det kunne danne seg kondens, som igjen fører til både bakterievekst og mugg.

Den beste måten

Den beste måten å oppbevare kaffe på er derfor i den samme emballasjen som den ble solgt i. Den er laget spesielt til formålet, og er utviklet for å opprettholde både smak og aroma så optimal som mulig.

Ønsker man derimot ikke å ha posen med kaffe stående fremme kan den med fordel plasseres i et skap eller i kaffeboksen, hvor den får ekstra beskyttelse mot luft og temperaturpåvirkninger. Husk bare å klemme posen så godt sammen som mulig slik at den blir så tilnærmet luftfri som den var da den ble kjøpt, og forsøk å få den så tett som mulig ved lagring.