Kaffe kom til Norge allerede på 1600-tallet. I starten drakk bare overklassen kaffe. Det var dyrt, eksklusivt og vanskelig å få tak i. Etter hvert kom større mengder kaffe til landet. Prisene sank, og folk flest fikk råd til å kjøpe det. Da tok det ikke lang tid før kaffe ble en av landets mest populære drikker.
Når en drikk får så stor plass i hverdagen, dukker det opp myter. Noen stemmer. Andre gjør det ikke. Her ser vi nærmere på noen av de mest vanlige.
Kaffe er vanndrivende
Mange tror kaffe gjør deg mer tørst og sender deg raskt på toalettet. Mange føler det også slik i kroppen. Men dette skyldes ikke kaffen eller koffeinet. Kroppen reagerer på varm drikke generelt. En kopp te eller kakao kan gi samme effekt.
Kaffe smaker annerledes basert på hvor man bor
Noen mener vannkvaliteten avgjør smaken. Det høres logisk ut, men i Norge har vi svært rent vann over hele landet. Det er lite sannsynlig at du kjenner forskjell på kaffe fra egen kran og kaffe fra en annen kommune. Oppbevaring, dosering og kaffemaskin påvirker smaken langt mer.
Kaffe virker slankende
Kaffe kan påvirke forbrenningen litt. Det finnes forskning som viser dette. Effekten er derimot veldig liten. Du må drikke store mengder kaffe for at det skal merkes – hvis det merkes i det hele tatt.
Man får sterkere kaffe ved å bruke mer kaffepulver
Dette stemmer litt – men bare med pulverkaffe. Frysetørket kaffe blir sterkere hvis du bruker mer. Når du trakter, er historien en annen. Kaffebønnene er brent for å gi en bestemt smak. Hvis du bruker for mye kaffe, kan smaken bli besk og stram. Ønsker du kraftigere aroma, bør du heller velge en mørkere brent kaffe.
Kaffe virker uttørkende på kroppen
Mange tror at hver kopp kaffe krever et glass vann for å holde væskebalansen i orden. Denne myten har eksistert siden 1800-tallet. Den stemmer ikke. Kaffe tørker ikke ut kroppen. Kanskje kom anbefalingen fordi folk ville nøytralisere smaken med vann, ikke fordi kaffen i seg selv tørket ut.
Økologisk kaffe er bedre enn ikke-økologisk
Smaken blir ikke nødvendigvis bedre av økologisk kaffe. Her handler det mer om miljø og etisk produksjon. Bare rundt 3,6 prosent av verdens kaffeproduksjon er økologisk. Mange små kaffebønder har ikke hatt økonomi til å drive slik. Nå får flere støtteordninger som gjør det lettere. Når du kjøper økologisk kaffe, bidrar du til at flere kan legge om til mer bærekraftig drift.

