Har du hørt om Kopi Luwak? Ikke det? Nei, det er ikke så veldig mange som har det, og det er nok enda færre som har smakt det. Kopi Luwak regnes nemlig som verdens dyreste kaffe, og de som har smakt den forteller ofte at det også er den beste kaffe de noensinne har smakt.
Sjelden vare
Kopi Luwak stammer fra den indonesiske øya Bali, og har en helt utrolig historie. Selve kaffetypen produseres på bønner som først er blitt spist av en asiatisk palmesivett, et kattelignende dyr, hvoretter avføringen samles opp og renses slik at kaffebønnene, som går tvers igjennom dyret uten å bli fordøyet, gjenstår. Så brennes disse kaffebønnene, og på den måten oppstår kaffetypen Kopi Luwak.
Nettopp at prosessen er så omstendelig gjør at den er svært sjelden, og de få bønnene som produseres er svært kostbare. Det finnes selvfølgelig en del kaffeprodusenter som påstår de leverer Kopi Luwak bønner, men skal man vite at det er den ekte varen man kjøper, skal det følge med enten et sertifikat som bekrefter dette, eller annen dokumentasjon på samme.
Dyrevelferd er viktig
Nettopp fordi disse bønnene er så ettertraktete er det enkelte som fremskaffer dem ved å holde palmesivettene i bur, hvor de ikke får annen føde enn bare disse kaffebønnene. Disse dyrene lider i fangenskap, og blir ofte underernærte på grunn av den ensidige kosten.
En annen ting er at dyrene i fangenskap får ofte de dårligste kaffebønnene, mens dyrene i det fri kun velger de beste bønnene da de selv bestemmer hva de vil spise. Dessuten spiser de også andre planter som er med på å danne den prosessen i tarmsystemet som gir Kopi Luwak den særegne smaken den sies å ha.
Tilfeldig oppdagelse
Det sies at det kun er tilfeldigheter som gjorde at man oppdaget denne kaffetypen, da det opprinnelig kun var kolonistene som hadde lov til å tilberede kaffebønnene til ferdig drikk. Dette syntes ikke indoneserne noe om, og fant tilfeldig ut at de kunne samle sammen avføringen etter palmesivettene og plukke ut kaffebønnene derfra. Disse ble brent i hemmelighet, og ble til det vi i dag kjenner som Kopi Luwak. Hvorvidt historien er korrekt vites ikke med sikkerhet, men det er ikke usannsynlig.
Dyr, men velsmakende
Det antas at det er enzymer i palmesivettenes tarmsystem som gir den spesielle smaken, og siden det kun produserer mellom 250 og 300 kilo bønner av denne typen i året gir det seg også utslag i prisen som lett kan komme opp imellom fem og ti kroner per gram.
Selve tilberedelsen er heller ikke sånn uten videre, og ekte kaffekjennere forteller at man skal bruke rundt sju gram per kopp filtrert, og noe mer hvis man bruker presskanne. Kopi Luwak smaker bedre jo «yngre» den er, det vil si jo kortere tid det går mellom brenning og tilberedning.
Ved presskannetilberedning anbefales det også at man lar vannet først koke opp til kokepunktet, hvoretter det kjøles ned noen minutter før det brukes. Den ideelle temperaturen skal være mellom 85 og 90 grader celsius, men dette er nok litt en smakssak og det finnes minst like mange preferanser som drikkere av denne kaffetypen.
Man kan også grovmale bønnene og bare blande dem rett i det varme vannet, røre rundt og la dem trekke før man siler dem og serverer. Det er slik de opprinnelige indoneserne tilberedte og drakk den, så for den mest autentiske opplevelsen kan det anbefales.
Kontakt oss
HotCoffee er brennende opptatte av at kaffen du drikker på arbeidsplassen skal være god, og er forhandler av anerkjente kaffemaskiner. Se hva vi tilbyr her!