Kontakt oss

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om hva vi kan levere av kaffemaskiner eller drikkevannsløsninger til din bedrift.

 (+47) 905 22 392 /  post@hotcoffee.no

Skriv til oss

  • Ved å trykke "Send" samtykker du til at vi kontakter deg for å svare på henvendelsen din. Vi tar ditt personvern på alvor og vil aldri dele dine opplysninger med tredjepart eller bruke det til markedsføring. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Kaffe-hatere gjennom tidene: Historiske argumenter mot kaffe Aktuelt HotCoffee

Kaffehatere gjennom tidene: Historiske argumenter mot kaffe

Tenk deg en verden uten kaffe. Det er vanskelig, ikke sant? Det er kaffebarer på hvert eneste gatehjørne, kaffemaskiner på kontoret, og mye mer… Faktisk er kaffe uunngåelig den dag i dag.

Likevel har vår favorittdrink ikke alltid vært så populær. Det er blitt betraktet som ondt, roten til misgjerning, og til og med en kappe for opprør. Mange ganger har det også blitt bannlyst!

Sultan Murad IV

Historien om kaffe i Midtøsten er lang og fascinerende, med tyrkisk kaffe som mest kjent. Midt i årevis av forbruk var det sju år der kaffe var strengt forbudt. Noen tolkninger av islam tar opp kaffens berusende kvaliteter, og det har derfor vært anklaget at det er forbudt i henhold til islamsk lov.

I 1633 i Konstantinopel bestilte Sultan Murad IV nedleggelsen av alle kaffebarer og bannlyste samtidig alkohol, tobakk og kaffe. Straffen for å bli tatt som forbruker av noen av disse tre? Døden – gjerne i hendene på Murad IV selv.

Merkelig, for mens kaffe hadde vært populær i Konstantinopel i over et århundre på forbudstidspunktet, sammenfalt Murad IVs befaling med en økning i både populariteten og antall kaffebryggerier i byen. Selv med trussel om døden, var ønsket om kaffe fortsatt sterkt og menn fortsatte å møtes i hemmelige kaffebarer for å snakke og nyte kaffen.

Etter Murads død i 1640 var forbudet teknisk sett fortsatt i bøkene, men sjelden håndhevet i praksis. Delvis fordi kaffehandelen var økonomisk fordelaktig for imperiet.

Kvinner i England

Tidlige engelske kaffebarer lignet på mange måter på pubber. Noe som da gir en offentlig møteplass. Det generelle politiske klimaet i England i løpet av denne tiden, kombinert med bekymringer over denne eksotiske, stimulerende drikkevaren, førte til generell skepsis rundt kaffebargjestene.

I 1674 ble The Women’s Petition Against Coffee, en brosjyre som beskriver kvinners anklager mot kaffe og deres kaffedrikkende ektemenn, utgitt. Det er viktig å merke seg at dette var et satirearbeid, mest sannsynlig skrevet av menn. Men tingen med satire er at det ikke fungerer hvis det ikke reflekterer en sannhet på noen måte. Dette har kanskje ikke vært en ekte petisjon; Det viser imidlertid utbredt angst om de sosiale og politiske konsekvensene av denne nye drikken.

Kong Frederick I av Sverige

Skandinaver drikker mer kaffe enn andre beboere hvor som helst på jorden – men det viser seg at de ikke alltid har hatt den enkleste måten å få tak i drikken.

Når kaffe først ble introdusert til Sverige, ble nasjonen helt gal over den. Men kong Frederick var dessverre ikke en fan. I 1746 innførte han i et forsøk på å bekjempe nasjonalt forbruk, en stor skatt på kaffe. I en ikke helt overraskende vending, alt skatten gjorde var å skape et blomstrende svart marked for kaffe. For å eskalere situasjonen begynte regjeringens tjenestemenn å konfiskere kaffeutstyr og bøtlegge kaffedrikkere før de endelig innførte et fullt forbud i 1756. Sverige svingte da mellom fulle forbud mot kaffe og tung beskatning for mye av det neste århundre, med den siste av kaffesanksjoner på plass i 1823.

I dag er Sverige hjemmet for en blomstrende og oppfinnsom kaffekultur, og SCAE’s World of Coffee ble til og med holdt der i 2015 – Frederick I ville mest sannsynlig ha snudd seg i graven.

Bonus: Kjønnsmessige kaffeforbud

La oss gå bort fra en geografisk orientert søken av kaffeforbud og betrakte at det noen ganger ikke er hvor du er som teller – men hvem du er. Akkurat som med alt annet!

Konstantinopel, London, Sverige, i alle disse tilfellene var det offentlige rom for kaffeforbruk, til tider kun tilgjengelig for menn (også forskjeller mellom rase og klasse påvirket også hvem som fikk lov til å delta i det offentlige kaffelivet).

Kvinner ble utestengt av mange ulike grunner. Men, vanligvis fordi det ville vært uanstendig å være i det offentlige selskap av menn mens de drakk en berusende drikkevare. Kaffehus ble ansett som potensielt lurvete og farlige steder (noe som betyr at kvinner i stedet var i forkant av god, gammeldags hjemmebrygging).

I tillegg ble de mulige helsekonsekvensene av kaffe antatt å være farligere for kvinner enn menn. Faktisk raser fortsatt debatten om koffein og graviditet den dag i dag, og det er ikke uvanlig for gravide kvinner å bli nektet kaffe med koffein av servitører.

Men, hvorfor bannlyse kaffe?

Så hva er bak alle disse kaffeforbudene? Det viser seg at det ikke handler så mye selve drikkevaren. Til tross for at det er gjort ulike argumenter for negative helseeffekter. Som i Sverige, der det faktisk var trodd å redusere arbeidernes produktivitet.

Nei, det virkelige problemet var det sosiale og de sosiale kreftene som befant seg i kaffebarer. Kaffebarer ble sett på som steder hvor planlegging av opprør og antiautoritære tanker kunne oppstå. De fleste historiske kaffeforbud var drevet av statlig frykt for hva borgere kunne gjøre hvis de fikk et verdslig og ukontrollert møtested.